设为首页 加入收藏

TOP

Zometa®, Pulver och vätska till infusionsvätska, lösning 4 m
2013-07-11 23:19:23 来源: 作者: 【 】 浏览:638次 评论:0

Drug Description

1 injektionsflaska innehåller: Zoledronsyra (vattenfritt) 4 mg motsvarande zoledronsyramonohydrat 4,264 mg, mannitol, natriumcitrat.
1 lösningsmedelsampull innehåller: Vatten för injektionsvätskor 5 ml.
Presentation

Pulver och vätska till infusionsvätska, lösning 4 mg
Indications

Behandling av tumörinducerad hyperkalcemi (TIH).
Adult Dosage

ZOMETA får endast användas av specialister som har erfarenhet av intravenös administrering av bisfosfonater.
Vuxna samt äldre patienter: Den rekommenderade dosen vid hyperkalcemi (albuminkorrigerat serumkalcium ≥3,0 mmol/l) är ZOMETA 4 mg pulver, upplöst och därefter spädd till infusionsvätska (utspädd med 50 ml natriumkloridlösning 9 mg/ml eller glukoslösning 50 mg/ml). Infusionslösningen administreras som engångsdos i form av en 15-minuters intravenös infusion. Patienterna bör hållas välhydrerade före och efter administration av ZOMETA.
Nedsatt njurfunktion: Ingen dosjustering är nödvändig för patienter med mild till moderat nedsatt njurfunktion (serumkreatinin <400 mikromol/l eller 4,5 mg/dl).
Förnyad behandling: Endast begränsade data finns, med avseende på upprepad behandling (se Farmakodynamik).
För information om upplösning och spädning av ZOMETA, se Hantering.
Contra Indications

ZOMETA pulver till infusionsvätska är kontraindicerat under graviditet och amning, hos patienter med kliniskt betydelsefull överkänslighet mot zoledronsyra, andra bisfosfonater eller något av de hjälpämnen som ingår i ZOMETA.
Special Precautions

Hyperkalcemirelaterade metaboliska standardparametrar måste noga följas efter att behandling med ZOMETA inletts. Patienter med obehandlad hyperkalcemi har i allmänhet viss grad av nedsatt njurfunktion, därför bör nogrann kontroll av njurfunktionen övervägas.
Med hänsyn tagen till den möjliga påverkan på njurfunktionen av ZOMETA och brist på data för patienter med gravt nedsatt njurfunktion (serumkreatinin ≥400 mikromol/l eller ≥4,5 mg/dl) kan inte användningen av ZOMETA rekommenderas till denna patientgrupp, såvida inte fördelarna uppväger riskerna. Hos patienter med anamnes eller predisposition för allvarligt nedsatt njurfunktion, skall serumkreatinin kontrolleras före varje dos. Patienter som uppvisar tecken på allvarlig försämring av njurfunktionen skall noggrant följas upp och det bör tas i beaktande om den förväntade nyttan uppväger den möjliga risken. Då kliniska data endast finns i begränsad omfattning vad gäller patienter med gravt nedsatt leverfunktion kan inga speciella rekommendationer ges för denna patientkategori. Övervätskning skall undvikas hos patienter med risk för hjärtsvikt. Säkerhet och effekt av ZOMETA avseende pediatriska patienter har inte fastställts.
Interactions

I kliniska studier har ZOMETA administrerats samtidigt med frekvent använda cytostatika, diuretika, antibiotika och analgetika utan att interaktioner av klinisk betydelse har uppträtt. Zoledronsyra uppvisar ingen märkbar bindning till plasmaproteiner och inhiberar inte humana P450-enzymer in vitro, men några regelrätta kliniska interaktionsstudier har inte utförts. Försiktighet rekommenderas då bisfosfonater ges tillsammans med aminoglykosider, eftersom de båda medlen kan ha en additiv effekt, vilket leder till en lägre nivå av serumkalcium under längre perioder än nödvändigt. Möjligheten att hypomagnesemi kan utvecklas under behandlingen bör också uppmärksammas.
Adverse Reactions

Följande biverkningar, uppräknade i tabellen, har sammanställts från kliniska prövningar med zoledronsyra på patienter med TIH.

- Mycket vanliga (>1/10) - Allmänna: Feber.

Allmänna: Smakförändringar, törst.
Blod: Pancytopeni.
Cirk.: Bradykardi.
CNS: Konfusion.
GI: Illamående.
Muskuloskel.: Trötthet, ledvärk.
Urogenital.: Förhöjd kreatininnivå.

- Mindre vanliga (1/100 - 1/1000) - Allmänna: Bröstsmärtor. Blod: Trombocytopeni. CNS: Huvudvärk. GI: Kräkningar. Hud: Klåda, utslag. Muskuloskel.: Värk i skelettet. Ögon: Konjunktivit.


- Mycket sällsynta (< 1/10000) - Urogenital.: Akut njursvikt.

Laboratorievärden: Vanliga (>1/100): Hypokalcemi, hypofosfatemi, hypomagnesemi.
Biverkningar av ZOMETA liknar de som rapporterats för andra bisfosfonater och kan förväntas uppträda hos ca 21% av patienterna som behandlas med dosen 4 mg, hos 24% av patienterna som behandlas med dosen 8 mg och för 17% av patienterna som behandlas med pamidronat 90 mg. Intravenös administrering har vanligen satts i samband med temperaturstegringar, vilket förekommer hos ca 11% av patienterna. Enstaka fall av ledsmärta, trötthet, konfusion, törst, pancytopeni och bradykardi har rapporterats (1,2% för endast 4 mg). Ingen information finns om dessa biverkningar är reversibla. Ofta åtföljs minskningen i renal kalciumutsöndring av en sänkning av serumfosfatnivån (3,5% av patienterna) som inte kräver behandling. Serumkalcium kan sjunka till nivån för asymtomatisk hypokalcemi (6% av patienterna).

- - Zoledronsyra
- - 4 mg - 8 mg
- - Antal pat (%) - Antal pat (%)
- Influensaliknande syndrom - 7 - 10
- med feber - -
- Värk i skelettet - 1 - 1
- Gastrointestinala reaktioner - -
- Illamående - 1 - 3
- Kräkningar - 1 - 1
- Lokala reaktioner vid - 0 - 1
- infusionsstället, såsom - -
- rodnad och svullnad - -
- Hudutslag - 0 - 1
- Klåda - 1 - 1
- Konjunktivit - 0 - 1
- Hypomagnesemi - 1 - 0
- Bröstsmärta - 1 - 1

Det har förekommit några rapporter om nedsatt njurfunktion, men något kausalsamband har dock inte fastställts (2,3% för 4 mg och 3,1% för 8 mg); emellertid kan andra riskfaktorer ha bidragit till resultatet hos denna svårt sjuka patientpopulation.
Manufacturer

Novartis Sverige AB

以下是“全球医药”详细资料
Tags: 责任编辑:admin
】【打印繁体】【投稿】【收藏】 【推荐】【举报】【评论】 【关闭】 【返回顶部
分享到QQ空间
分享到: 
上一篇NovoNorm®, Tabletter 0.5 mg.. 下一篇Paraplatin, Infusionskoncentrat..

相关栏目

最新文章

图片主题

热门文章

推荐文章

相关文章

广告位