设为首页 加入收藏

TOP

Videx
2014-10-18 16:45:13 来源: 作者: 【 】 浏览:1292次 评论:0

Drug Class Description

Volwassenen: lichaamsgewicht < 60 kg: 125 mg tweemaal per dag; 3 60 kg: 200 mg tweemaal per dag. Kinderen vanaf 3 maanden: aanbevolen dosering 240 mg/m2 lichaamsoppervlak per dag (180 mg/m2 per dag in combinatie met zidovudine). Het aanbevolen dosering

Generic Name

didanosine

Drug Description

Didanosine (ddI) is een antivirale stof, behorend tot de nucleoside-analoga, die in vitro werkzaam is tegen retrovirussen, incl. het humane immunodeficientievirus (HIV). Remt na omzetting in de actieve metaboliet dideoxyadenosinetrifosfaat het virale reverse transcriptase. Didanosine wordt bij zure pH snel afgebroken. De kauwtabletten bevatten bufferende stoffen die de pH in de maag verhogen. Inname dient te geschieden op de nuchtere maag. Kinetische gegevens: Resorptie: 50% lager bij inname met voedsel. Eliminatie: 20% met de urine, onveranderd. T1/2el = gemiddeld 1,5 uur bij volwassenen (4,5 uur bij ernstige nierfunctiestoornissen), 0,8 uur bij kinderen en adolescenten.

Presentation

Kauwtablet (met buffer) 25 mg, 50 mg, 100 mg. De kauwtabletten bevatten 65 mg aspartaam, overeenkomend met 36,5 mg fenylalanine.

Indications

Behandeling van een HIV-infectie in combinatie met andere antiretrovirale middelen.

Child Dosage

Het is niet bekend of didanosine bij toediening aan een zwangere schade aan de vrucht kan veroorzaken of dat didanosine het vermogen tot voortplanting kan doen verminderen. In dierproeven is tot nu toe geen schadelijkheid voor de foetus of afname van de fertiliteit waargenomen. Hoewel niet bekend is of didanosine overgaat in de moedermelk, wordt afgeraden tijdens het gebruik borstvoeding te geven in verband met mogelijk ernstige, nadelige effecten op de zuigeling.

Special Precautions

Voorzichtigheid is geboden bij pancreatitis in de anamnese, bij patienten (m.n. dikke vrouwen) met hepatomegalie, hepatitis of andere bekende risicofactoren voor leverziekte en vanwege het fenylalanine in de kauwtabletten ook bij patienten met fenylketon

Interactions

Voorzichtigheid is geboden bij gelijktijdig gebruik van rifambutine of rifampicine met didanosine omdat in een onderzoek hierbij onverwachte sterfgeva llen zijn opgetreden evenals meldingen van palpitaties en tachycardie. Vanwege het in de kauwtabletten aanwezige antacidum wordt aangeraden geneesmiddelen waarvan de resorptie door de zuurgraad van de maag kan worden beinvloed (bv tetracyclinen, ketoconazol, itraconazol, dapson, ciprofloxacine) niet binnen 2 uur na de toediening van didanosine in te nemen. Bij gelijktijdig gebruik van alcohol of geneesmiddelen die perifere neuropathie of pancreatitis kunnen veroorzaken, stijgt de kans op deze aandoeningen; daarom niet gelijktijdig toedienen met bv zalcitabine.

Adverse Reactions

Ernstige bijwerkingen die vrij frequent kunnen optreden zijn pancreatitis bij ca 10% (soms met dodelijke afloop) en perifere neuropathie bij ca 16% van de patienten. De perifere neuropathie wordt gewoonlijk gekenmerkt door bilaterale, symmetrische, distale gevoelloosheid, tinteling en pijn in de voeten en minder frequent in de handen. Verder kunnen optreden: diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, koude rillingen, koorts, hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, asthenie, epileptische aanvallen, longontsteking, infectie, verwardheid, slapeloosheid, diabetes mellitus, droge mond. Ook leukopenie, granulocytopenie en anemie zijn opgetreden evenals toename van de serumspiegels van urinezuur en leverenzymen (alkalische fosfatase, SGOT, SGPT, bilirubine). Zelden: leverfalen en, m.n. bij kinderen, veranderingen van de retina (depigmentatie) of de oogzenuw.

Manufacturer

BMS 
以下是“全球医药”详细资料
Tags: 责任编辑:admin
】【打印繁体】【投稿】【收藏】 【推荐】【举报】【评论】 【关闭】 【返回顶部
分享到QQ空间
分享到: 
上一篇Zocor 下一篇Videx

相关栏目

最新文章

图片主题

热门文章

推荐文章

相关文章

广告位