设为首页 加入收藏

TOP

Gemzar
2014-03-09 17:19:46 来源: 作者: 【 】 浏览:745次 评论:0

Drug Class Description

Gemcitabins cytotoksiske virkning skyldes inhibering av DNA-syntesen ved to virkemåter. For det første inhiberer dFdCDP ribonukleotidreduktase som katalyserer reaksjonene som genererer deoksynukleosidtrifosfater (dCTP) til DNA-syntese. Inhibering av dette enzymet reduserer konsentrasjonen av deoksynukleosider generelt, og spesielt dCTP. For det andre konkurrerer dFdCTP med dCTP om inkorporering i DNA. På samme måte kan også en liten mengde gemcitabin bli inkorporert i RNA. Reduksjonen av den intracellulære konsentrasjonen av dCTP potenserer dermed inkorporeringen av dFdCTP i DNA. DNA-polymerase epsilon er i hovedsak ikke i stand til å fjerne gemcitabin og reparere den voksende DNA-tråden. Etter gemcitabininkorporering i DNA kan en ekstra nukleotid bli tilført den voksende DNA-tråden. Etter denne tilførelsen ser det ut til å være en fullstendig inhibering av DNA-syntesen (maskert kjedeterminering). Etter inkorporering i DNA ser gemcitabin ut til å indusere apoptosis, en programmert cellulær dødsprosess. Gemcitabin viser signifikant cytotoksisk aktivitet overfor en rekke tumorceller fra mus og mennesker. Virkningen er cellefasespesifikk, og påvirkningen er størst på celler som gjennomgår DNA-syntese (S-fase). Under enkelte betingelser blokkerer gemcitabin cellecyclusen på grensen mellom G1/S-fasen. Den cytotoksiske virkningen av gemcitabin er både konsentrasjons- og tidsavhengig in vitro. De følgende farmakokinetiske parametre er fremskaffet for doser fra 500-2592 mg/m 2 infusert over 0,4-1,2 timer.

Generic Name

Gemcitabin

Drug Description

Gemcitabin (dFdC), som er en pyrimidinantimetabolitt, metaboliseres intracellulært av nukleosidkinaser til de aktive difosfat(dFdCDP)- og trifosfat(dFdCTP)-nukleosider.

Presentation

INFUSJONSSUBSTANS 200 mg og 1 g: Hvert hetteglass inneh.: Gemcitabin. hydrochlorid. aeqv. gemcitabin. 200 mg, resp. 1 g, mannitol. 200 mg, resp. 1 g, natr. acet. 12,5 mg, resp. 62,5 mg.

Indications

Lokalavansert eller metastaserende adenokarsinom i pankreas.

Adult Dosage

Behandling med gemcitabin bør innledes av eller i samråd med lege med adekvat erfaring i cytostatikabehandling. Voksne og eldre: 1000 mg/m 2 kroppsoverflate gitt som i.v. infusjon over 30 minutter. Behandlingen gis 1 gang i uken i opp til 7 uker, etterfulgt av 1 uke uten behandling. I de påfølgende cykler gis gemcitabin 1 gang i uken i 3 uker, etterfulgt av 1 ukes opphold.

Reduksjon av dosen baseres på pasientens individuelle toksiske reaksjon. Pasienter skal kontrolleres før hver dose mht. antall trombocytter, leukocytter og granulocytter. Ved påvirkning av blodbildet skal dosen om nødvendig reduseres eller midlertidig seponeres etter følgende tabell: Under behandling med gemcitabin skal lever- og nyrefunksjon inkl. transaminaser (ALAT/ASAT) og serumkreatinin kontrolleres med jevne mellomrom. Gemcitabin tolereres vanligvis godt og kan administreres ambulant. Ved ekstravasasjon skal infusjonen avbrytes og fortsettes i en annen vene. Pasienten skal følges nøye etter behandlingen.

Child Dosage

Cytostatikum.

Elderly Dosage

Overgang i placenta: Dyrestudier indikerer reproduksjonstoksiske effekter. Preparatet kan bare brukes under graviditet dersom fordelen for moren oppveier risikoen for barnet. Overgang i morsmelk: Risiko ved bruk under amming er ikke klarlagt. Preparatet bør ikke brukes under amming.

Contra Indications

Overømfintlighet for gemcitabin.

Special Precautions

Forlengelse av infusjonstiden og reduksjon av doseringsintervall medfører økt toksisitet. Gemcitabin har i en klinisk studie av pasienter med ikke-småcellet lungecancer, i kombinasjon med stråleterapi av thorax, forårsaket alvorlige toksiske symptomer, som alvorlig og potensielt livstruende øsofagitt og interstitiell pneumoni. Den infunderte dosen gemcitabin var 1000 mg/m 2 i opptil 6 påfølgende uker med samtidig stråleterapi. Spesielt utsatt var de pasienter som ble gitt store strålingsdoser. Den optimale kombinasjonen for sikker administrering av gemcitabin og stråling er ikke fastslått. Gemcitabin skal anvendes med forsiktighet til pasienter med nedsatt nyre- eller leverfunksjon fordi det ikke er foretatt studier i disse pasientgruppene. Pasienter som behandles med gemcitabin skal kontrolleres ofte.

Laboratoriefasiliteter og behandlingsopplegg må være tilgjengelig for å monitorere pasientstatus og behandle pasienter som får toksiske reaksjoner. Hos pasienter med nedsatt benmargsfunksjon må spesiell forsiktighet utvises. I likhet med annen cytostatikabehandling må risikoen for akkumulert benmargssuppresjon tas hensyn til når behandling med gemcitabin skjer i kombinasjon med annen kjemoterapi. Kontroll av trombocytter, leukocytter og granulocytter skal skje for hver dose, se Dosering. Det perifere blodbildet kan fortsette å forverre seg etter seponering av gemcitabin. Gemcitabin er ikke undersøkt hos barn. Den største forsiktighet må iakttas ved beregning av dose og ved administrering. Hvis det oppstår lekkasje til det omliggende vev, vil dette forårsake kraftig irritasjon og infusjonen skal straks avbrytes. Resterende dose gis i en annen vene. Lokal varme fordeler den feiladministrerte dosen og pleier å minske ubehaget. Gemcitabin kan påvirke evnen til å kjøre bil eller bruke maskiner. Pasienter bør være forsiktige inntil reaksjonen på preparatet er kjent.

Interactions

Gemcitabin har, i en klinisk studie av pasienter med ikke-småcellet lungecancer, i kombinasjon med stråleterapi av thorax, gitt alvorlige toksiske symptomer, se Forsiktighetsregler.

Adverse Reactions

Det finnes intet antidot. Enkeltdoser opp til 5,7 g/m 2 er gitt intravenøst over 30 minutter annen hver uke med klinisk akseptabel toksisitet. Ved mistanke om overdosering bør pasientens blodbilde monitoreres og adekvat behandling gis ved behov.

Manufacturer

Lilly

Updated

02 September 2009 
以下是“全球医药”详细资料
Tags: 责任编辑:admin
】【打印繁体】【投稿】【收藏】 【推荐】【举报】【评论】 【关闭】 【返回顶部
分享到QQ空间
分享到: 
上一篇Actilyse 下一篇Rilutek

相关栏目

最新文章

图片主题

热门文章

推荐文章

相关文章

广告位