Santa Farma
Etken Madde(ler:
Salmon kalsitonin (Salkatonin)
Piyasa Şekilleri:
100 IU/ml: 1 ml'lik 5 ampul, 50 IU/ml: 1 ml'lik 5 ampul içeren ambalajlarda.
Kullanım Şekli:
Paget hastalığında günde 50-100 IU s.c. veya i.v. uygulanır. Gerektiğinde günlük doz 200 IU'ye çıkartılabilir. İlk birkaç aylık tedavide iyileşme görülünce günde 50 IU veya haftada 3 kez 50-100 IU dozla idame tedavisine geçilir. Hiperkalsemide günde kg başına 5-10 IU doz, 2-4 doza bölünerek yavaş i.v. veya 500 ml fizyolojik solüsyon içinde en az 6 saatte damla damla yapılır. Osteoporozda her gün veya gün aşırı 50-100 IU s.c. veya i.m. uygulanır. Sudeck hastalığında günde 100 IU s.c. veya i.m. 2-4 hafta süreyle uygulanır. Daha sonra klinik iyileşmeye göre haftada 3 kez 100 IU 6 hafta süreyle devam edilir.
Endikasyonları:
Osteoporoz (postmenapozal osteoporozun erken ve ilerlemiş safhaları, senil osteoporoz, sekonder osteoporoz, örn. kortikosteroid ya da immobilizasyona bağlı); osteoliz ve/veya osteopeniye bağlı kemik ağrıları; kemiğin paget hastalığı (osteotis deformans), özellikle kemik ağrısı, nörolojik komplikasyonlar, progresif kemik lezyonlu olgular, tam olmayan ya da tekrarlanan kırıklar, serum alkali fosfataz ve üriner hidroksiprolin atılımı artışıyla belirgenleşen artmış kemik dönüşümlü olgular varlığında; hiperkalsemi (meme, akciğer veya böbrek karsinomu, miyelom ve diğer malignitelere sekonder durumda tümoral osteolize bağlı; hiperparatiroidizm, immobilizasyon ve D vitamini intoksikasyonlarına bağlı oluşan kronik olguların etkinlik sağlanana kadar uzun süreli tedavisi); nörodistrofik hastalıklar (örn. Sudeck hastalığı).
Kontrendikasyonları:
Kalsitonine karşı bilinen aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
Uyarılar:
Kalsitonin hayvanlarda plasenta engelini geçmez, ancak gebe kadınlarda yeterli deneyim yoktur. anne sütüne geçtiğine dair bazı bulgular olduğundan tedavi sırasında emzirme önerilmez. Çocuklarda uzun süreli kullanıma dair yeterli veri bulunmadığından, tıbbi açıdan zorunlu görülmedikçe çocuklarda birkaç haftadan fazla uygulanmamalıdır. İntranazal kalsitonin uygulanan kronik rinitli hastalarda ilacın absorpsiyonunda artma olabileceğinden gözetim altında tutulmalıdır. Peptid yapıda olmasından dolayı sistemik allerjik reaksiyon olasılığı vardır. Buna eğilimi olan hastalarda tedavi öncesi deri testleri yapılmalıdır. Uzun süreli tedavi altındaki bazı hastalarda kalsitoninlere karşı antikor gelişebilir, fakat klinik etkinlik genellikle etkilenmez. Hastalara, baş dönmesi veya diğer SSS belirtileri olduğunda araç veya herhangi bir makine kullanmamaları söylenmelidir.
Yan Etkileri:
Sık sık bulantı, sıcak basması (ender olarak hipertansiyon ve taşikardiyle birlikte ortaya çıkar); bazan kusma, diyare, abdominal şikayetler, sık şekilde idrara çıkma, poliüri; ender olarak iştahsızlık, baş ağrısı, baş dönmesi, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında duyarlılık dahil olmak üzere parestezi, metalik tat, deride döküntü, ürtiker, kaşıntı, ateş, üşüme, titreme, halsizlik, asteni; çok ender olarak şok, anjiyoödem, larengospazm, dispne dahil olmak üzere allerjik/anafilaktik reaksiyonlar, hipertansiyon, herhangi bir klinik önemi olmayan tetanik semptomlar ve geçici hipokalsemi görülebilir. En sık rastlanan bulantı ve sıcak basması, tedaviye devam edilidğinde hastaların çoğunda düzelmektedir.
İlaç Etkileşimleri:
Diğer ilaçlarla bilinen bir etkileşimi yoktur.