设为首页 加入收藏

TOP

CRESTOR Tabl F/c 14 x 20 mg
2015-02-09 21:01:19 来源: 作者: 【 】 浏览:908次 评论:0

ΡΟΣΟΥΒΑΣΤΑΤΙΝΗ

(Rosuvastatin)

Crestor /Astrazeneca

1. ΟΝΟΜAΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:CrestorTM επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία 10 mg, 20 mg και 40 mg

2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Κάθε δισκίο περιέχει 10 mg rosuvastatin (ως rosuvastatin calcium). Κάθε δισκίο περιέχει 20 mg rosuvastatin (ως rosuvastatin calcium).

Κάθε δισκίο περιέχει 40 mg rosuvastatin (ως rosuvastatin calcium). Για τα έκδοχα βλ. 6.1.

3. ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

Επικαλυµµένο µε λεπτό υµένιο δισκίο

Crestor 10 mg :∆ισκία στρογγυλά, ροζ χρώµατος, µε την εκτύπωση ‘ZD4522’ και ‘10’ στην µία όψη και χωρίς καµία εκτύπωση στην άλλη.Crestor 20 mg: ∆ισκία στρογγυλά, ροζ χρώµατος, µε την εκτύπωση ‘ZD4522’ και ‘20’ στην µία όψη και χωρίς καµία εκτύπωση στην άλλη.Crestor 40 mg: ∆ισκία οβάλ, ροζ χρώµατος, µε την εκτύπωση ‘ZD4522’ και ‘40’ στην µία όψη και χωρίς καµία εκτύπωση στην άλλη.

4. ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

4.1 Θεραπευτικές ενδείξεις:Πρωτοπαθής υπερχοληστερολαιµία (τύπου ΙΙa, συµπεριλαµβανοµένης της ετερόζυγης οικογενούς υπερχοληστερολαιµίας) ή µικτή δυσλιπιδαιµία (τύπου ΙΙb), ως συµπλήρωµα της δίαιτας, όταν η ανταπόκριση στην δίαιτα και άλλες µη φαρµακευτικές θεραπευτικές αγωγές (π.χ. άσκηση, µείωση του σωµατικού βάρους) δεν είναι επαρκείς. Οµόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιµία, ως συµπλήρωµα της δίαιτας και άλλες θεραπευτικές αγωγές που µειώνουν τα λιπίδια (π.χ. αφαίρεση της LDL εκ του πλάσµατος) ή όταν αυτές οι αγωγές δεν είναι κατάλληλες.

4.2 ∆οσολογία και τρόπος χορήγησηςΠριν την έναρξη της θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να τεθεί στην καθιερωµένη υποχολη-στερολαιµική δίαιτα, την οποία πρέπει να συνεχίζει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η δόση πρέπει να εξατοµικεύεται ανάλογα µε τον στόχο της θεραπείας και την απόκριση του ασθενή, λαµβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες, συναινετικές, θεραπευτικές οδηγίες.

Η συνιστώµενη δόση έναρξης είναι 10 mg από του στόµατος εφάπαξ ηµερησίως και η πλειονότητα των ασθενών ρυθµίζεται στη δόση αυτή. Οι ασθενείς που µετατάσσονται από θεραπεία µε άλλους αναστολείς της HMG-CoA αναγωγάσης πρέπει επίσης να ξεκινούν µε δόση 10 mg. Προσαρµογή της δόσης σε 20 mg µπορεί να γίνει µετά από 4 εβδοµάδες, εάν είναι απαραίτητο (βλ. παράγραφο 5.1. Φαρµακοδυναµικές ιδιότητες). Λόγω της αυξηµένης συχνότητας αναφοράς ανεπιθύµητων ενεργειών µε την δόση των 40 mg σε σύγκριση µε τις χαµηλότερες δόσεις (βλ. παρ. 4.8 Ανεπιθύµητες ενέργειες), διπλασιασµός της δόσης σε 40 mg µετά από 4 επιπλέον εβδοµάδες πρέπει να εξετάζεται µόνο σε ασθενείς µε σοβαρή υπερχοληστερολαιµία και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (ιδιαίτερα σε ασθενείς µε οικογενή υπερχοληστερολαιµία) που δεν επιτυγχάνουν το θεραπευτικό τους στόχο µε 20 mg, και στους οποίους θα πρέπει να διενεργείται περιοδικός έλεγχος (βλ. παράγραφο 4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις και ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση).Η έναρξη χορήγησης της δόσης των 40 mg συνιστάται να γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού γιατρού. Το Crestor µπορεί να λαµβάνεται οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας, µε ή χωρίς τροφή.

Παιδιατρική χρήση:Η ασφάλεια και η αποτελεσµατικότητα δεν έχουν τεκµηριωθεί σε παιδιά. Η εµπειρία από παιδιατρική χρήση περιορίζεται σε έναν µικρό αριθµό παιδιών (ηλικίας άνω των 8 ετών) µε οµόζυγη οικογενή υπερχοληστερολαιµία. Για το λόγο αυτό, το Crestor δε συνιστάται, επί του παρόντος, για παιδιατρική χρήση.

Χορήγηση σε ηλικιωµένους:∆εν απαιτείται προσαρµογή της δοσολογίας.

∆οσολογία σε ασθενείς µε νεφρική ανεπάρκεια:∆εν απαιτείται προσαρµογή της δοσολογίας σε ασθενείς µε ήπια έως µετρίου βαθµού νεφρική δυσλειτουργία. Η χρήση του Crestor σε ασθενείς µε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια αντενδείκνυται για όλες τις δόσεις. Η δόση των 40 mg αντενδείκνυται επίσης σε ασθενείς µε µετρίου βαθµού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης < 60 ml/min, (βλ. παράγραφο 4.3 Αντενδείξεις και παράγραφο 5.2 Φαρµακοκινητικές ιδιότητες).

∆οσολογία σε ασθενείς µε ηπατική δυσλειτουργία:∆εν υπήρξε αύξηση της συστηµατικής έκθεσης σε rosuvastatin σε άτοµα µε βαθµολόγηση Child-Pugh 7 ή µικρότερη. Εντούτοις αυξηµένη συστηµατική έκθεση παρατηρήθηκε σε άτοµα µε βαθµολόγηση Child-Pugh 8 και 9 (βλ. παράγραφο 5.2 Φαρµακοκινητικές ιδιότητες). Σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να εξετάζεται η διενέργεια ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας (βλ. παράγραφο 4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις και ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση). ∆εν υπάρχει εµπειρία σε άτοµα µε βαθµολόγηση Child-Pugh άνω του 9. Η χρήση του Crestor σε ασθενείς µε ενεργό ηπατική νόσο αντενδείκνυται (βλ. παράγραφο 4.3 Αντενδείξεις).

ΦυλήΈχει παρατηρηθεί αυξηµένη συστηµατική έκθεση σε Ιάπωνες και Κινέζους (βλ. παράγραφο 4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις και ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση και παράγραφο 5.2 Φαρµακοκινητικές Ιδιότητες). Αυτό θα πρέπει να λαµβάνεται υπόψη όταν αποφασίζεται η δόση για τους ασθενείςΚινέζικης και Ιαπωνικής καταγωγής. Η δόση των 40 mg αντενδείκνυται σε Ιάπωνες και Κινέζους ασθενείς (βλ. παράγραφο 4.3 Αντενδείξεις και παράγραφο 5.2 Φαρµακοκινητικές ιδιότητες).

4.3 ΑντενδείξειςΤο Crestor αντενδείκνυται :

- σε ασθενείς µε υπερευαισθησία στη rosuvastatin ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα

- σε ασθενείς µε ενεργό ηπατική νόσο, συµπεριλαµβανοµένων ανεξήγητων, επίµονων αυξήσεων των τρανσαµινασών του ορού και οποιασδήποτε αύξησης των τρανσαµινασών του ορού που υπερβαίνει το τριπλάσιο του ανώτατου ορίου της φυσιολογικής τιµής

- σε ασθενείς µε σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης < 30 ml/min)

- σε ασθενείς µε µυοπάθεια

- σε ασθενείς που λαµβάνουν ταυτόχρονα κυκλοσπορίνη
- κατά την κύηση και γαλουχία και σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που δεν λαµβάνουν κατάλληλα µέτρα αντισύλληψης.

Η δόση των 40 mg αντενδείκνυται σε ασθενείς µε παράγοντες που προδιαθέτουν σε µυοπάθεια/ραβδοµυόλυση. Στους παράγοντες αυτούς συµπεριλαµβάνονται:

- µετρίου βαθµού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης < 60 ml/min)

- υποθυροειδισµός
- ατοµικό ή οικογενειακό ιστορικό κληρονοµικών µυϊκών διαταραχών
- προηγούµενο ιστορικό µυϊκής βλάβης από τη χρήση άλλου αναστολέα της HMG-CoA αναγωγάσης ή φιβράτη
- κατάχρηση αλκοόλ
- καταστάσεις, όπου µπορεί να παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων του φαρµάκου στο πλάσµα
- χορήγηση σε Ιάπωνες και Κινέζους ασθενείς
- ταυτόχρονη χορήγηση φιβρατών

(βλ. παρ. 4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις και ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση και 4.5 Αλληλεπιδράσεις µε άλλα φάρµακα και άλλες µορφές αλληλεπίδρασης και 5.2 Φαρµακοκινητικές Ιδιότητες).

4.4 Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις και ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση

Επίδραση στους νεφρούς: Πρωτεϊνουρία, που ανιχνεύεται µε χρήση ταινιών (dipstick) και που είναι κυρίως σωληναριακής προέλευσης, έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που λαµβάνουν υψηλότερες δόσεις Crestor, ιδιαίτερα 40 mg, όπου, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν παροδική και διαλείπουσα. Η πρωτεϊνουρία δεν φάνηκε να προµηνύει οξεία ή επιδεινούµενη νεφρική νόσο (βλ. παράγραφο 4.8 Ανεπιθύµητες ενέργειες). Αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας θα πρέπει να εξετάζεται στα πλαίσια των περιοδικών ελέγχων των ασθενών που λαµβάνουν δόση 40 mg.

Επιδράσεις στους σκελετικούς µυς: Έχουν αναφερθεί επιδράσεις στους σκελετικούς µύες, π.χ. µυαλγίες, µυοπάθεια και σπάνια ραβδοµυόλυση σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία µε Crestor µε όλες τις δόσεις και ιδιαίτερα µε δόσεις > 20 mg.

Μέτρηση της κινάσης της κρεατινίνης: Η κινάση της κρεατινίνης (CK) δεν πρέπει να µετράται µετά από εντατική άσκηση ή όταν συνυπάρχει µία εύλογη εναλλακτική αιτία αύξησης της CK, που µπορεί να επηρεάσει την ερµηνεία των αποτελεσµάτων. Εάν τα επίπεδα της CK είναι σηµαντικά αυξηµένα κατά την έναρξη [(>5x ανώτατα φυσιολογικά όρια (ULN)] θα πρέπει να διενεργηθεί επιβεβαιωτικός έλεγχος εντός 5-7 ηµερών. Εάν ο επαναληπτικός έλεγχος επιβεβαιώσει τιµή της CK κατά την έναρξη > 5 x ULN, δε θα πρέπει να αρχίσει θεραπεία.

Πριν τη θεραπεία: Όπως και µε τους άλλους αναστολείς της HMG-CoA αναγωγάσης, το Crestor πρέπει να συνταγογραφείται µε προσοχή σε ασθενείς µε παράγοντες που προδιαθέτουν σε µυοπάθεια/ραβδοµυόλυση. Στους παράγοντες αυτούς συµπεριλαµβάνονται:

- έκπτωση νεφρικής λειτουργίας

- υποθυροειδισµός
- ατοµικό ή οικογενειακό ιστορικό κληρονοµικών µυϊκών διαταραχών
- προηγούµενο ιστορικό µυϊκής βλάβης µε χρήση άλλου αναστολέα της HMG-CoA αναγωγάσης ή φιµπράτη
- κατάχρηση αλκοόλ
- ηλικία > 70 ετών
- καταστάσεις, όπου µπορεί να παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων του φαρµάκου στο πλάσµα (βλ. παράγραφο 5.2 Φαρµακοκινητικές ιδιότητες)
- ταυτόχρονη χορήγηση φιβρατών

Σε αυτούς τους ασθενείς ο κίνδυνος από τη θεραπεία θα πρέπει να εκτιµάται σε σχέση µε το πιθανό όφελος, ενώ συνιστάται κλινική παρακολούθηση. Εάν τα επίπεδα CK είναι σηµαντικά αυξηµένα κατά την έναρξη (>5 x ULN), η θεραπεία δεν θα πρέπει να αρχίσει.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας: Πρέπει να ζητείται από τους ασθενείς να αναφέρουν αµέσως ανεξήγητο µυϊκό πόνο, αδυναµία ή κράµπες, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από κακουχία ή πυρετό. Σ’ αυτούς τους ασθενεί&sigm

以下是“全球医药”详细资料
Tags: 责任编辑:admin
】【打印繁体】【投稿】【收藏】 【推荐】【举报】【评论】 【关闭】 【返回顶部
分享到QQ空间
分享到: 
上一篇CRESTOR Tabl F/c 14 x 10 mg 下一篇CRESTOR Tabl F/c 14 x 40 mg

相关栏目

最新文章

图片主题

热门文章

推荐文章

相关文章

广告位