设为首页 加入收藏

TOP

ZYVOXID Bags 300 ml x 2 mg / ml
2014-05-18 23:49:36 来源: 作者: 【 】 浏览:608次 评论:0

ΛΙΝΕΖΟΛΙ∆Η

(Linezolid)

Zyvoxid /Pfizer

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Zyvoxid 2 mg/ml ∆ιάλυµα για Ενδοφλέβια Έγχυση

Zyvoxid 400 mg Επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο ∆ισκία

Zyvoxid 600 mg Επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο ∆ισκία

Zyvoxid 100 mg/5 ml Κοκκία για Πόσιµο Εναιώρηµα

2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

∆ιάλυµα για ενδοφλέβια έγχυση

Κάθε 1 ml περιέχει 2 mg linezolid. Οι σάκοι έγχυσης των 300 ml περιέχουν 600 mg linezolid.

∆ισκία

Κάθε δισκίο περιέχει 400 mg linezolid.

Κάθε δισκίο περιέχει 600 mg linezolid.

Κοκκία για Πόσιµο Εναιώρηµα

Μετά την ανασύσταση µε 123 ml ύδωρ, κάθε 5 ml περιέχουν 100 mg linezolid.

Για έκδοχα, βλ. λήµµα 6.1.

3. ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

∆ιάλυµα για ενδοφλέβια έγχυση

Iσότονο, διαυγές, άχρωµο έως κίτρινο διάλυµα.

Επικαλυµµένο µε λεπτό υµένιο δισκίο Λευκό, ωοειδές, δισκίο που φέρει την ένδειξη «ZYVOXID 400 mg» στη µια πλευρά.

Λευκό, ωοειδές, δισκίο που φέρει την ένδειξη «ZYVOXID 600 mg» στη µια πλευρά.

Κοκκία για πόσιµο εναιώρηµα Λευκά µέχρι κιτρινωπά κοκκία µε άρωµα πορτοκαλιού.

4. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

4.1 Θεραπευτικές ενδείξεις

Το Zyvoxid ενδείκνυται για τη θεραπεία των παρακάτω αναφερόµενων λοιµώξεων που είναι γνωστό ή για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι προκαλούνται από ευαίσθητα Gram θετικά βακτηρίδια. Για να προσδιοριστεί αν το Zyvoxid αποτελεί κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσµατα µικροβιολογικών ελέγχων ή πληροφορίες για την εµφάνιση αντίστασης σε αντιµικροβιακούς παράγοντες µεταξύ των Gram θετικών βακτηριδίων. (Βλ. λήµµα 5.1 για τους σχετικούς µικροοργανισµούς).

• Νοσοκοµειακή πνευµονία
• Πνευµονία της κοινότητας
• Επιπλεγµένες λοιµώξεις του δέρµατος και των µαλακών µορίων (βλ.. λήµµα 4.4)

Η θεραπεία µε linezolid πρέπει να αρχίζει µόνο σε νοσοκοµείο και µετά από συµβουλή κατάλληλου ειδικού γιατρού. Η συνδυασµένη θεραπεία ενδείκνυται στην περίπτωση που υπάρχει τεκµηρίωση ή υποψία ταυτόχρονης ύπαρξης Gram–αρνητικού παθογόνου. (Βλ. λήµµα 5.1) Πρέπει να λαµβάνονται υπόψη οι επίσηµες οδηγίες αναφορικά µε τη σωστή χρήση των αντιβακτηριακών παραγόντων.

4.2 ∆οσολογία και τρόπος χορήγησης

Το Zyvoxid διάλυµα για ενδοφλέβια έγχυση, επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία ή κοκκία για πόσιµο εναιώρηµα µπορεί να χρησιµοποιηθεί σαν αρχική θεραπεία. Οι ασθενείς που αρχίζουν τη θεραπεία από την παρεντερική οδό µπορεί να συνεχίσουν µε οποιαδήποτε από τις από του στόµατος χορηγούµενες µορφές όταν ενδείκνυται κλινικά. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν απαιτείται καµία ρύθµιση της δοσολογίας δεδοµένου ότι η βιοδιαθεσιµότητα της linezolid από το στόµα είναι περίπου 100%.

Συνιστώµενη δοσολογία και διάρκεια για ενήλικες:

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το παθογόνο, την εντόπιση της λοίµωξης και τη βαρύτητά της, καθώς και από την κλινική ανταπόκριση του ασθενούς. Οι παρακάτω συστάσεις για τη διάρκεια θεραπείας απεικονίζουν εκείνες που εφαρµόστηκαν στις κλινικές µελέτες. Θεραπευτικά σχήµατα µικρότερης διάρκειας µπορεί να θεωρηθούν κατάλληλα για ορισµένα είδη λοιµώξεων, ωστόσο δεν έχουν αξιολογηθεί σε κλινικές µελέτες. Μέχρι σήµερα, η µέγιστη διάρκεια της θεραπείας είναι 28 ηµέρες (βλ. λήµµα 4.4). Καµία αύξηση στη συνιστώµενη δοσολογία ή στη διάρκεια της θεραπείας δεν απαιτείται για λοιµώξεις που σχετίζονται µε ταυτόχρονη βακτηριαιµία. Η συνιστώµενη δοσολογία για το διάλυµα για έγχυση καθώς και για τα δισκία/κοκκία για πόσιµο εναιώρηµα είναι πανοµοιότυπη ως εξής:

∆ιάλυµα για ενδοφλέβια έγχυση

Λοιµώξεις

∆οσολογία

∆ιάρκεια θεραπείας

Νοσοκοµειακή πνευµονία

600 mg ενδοφλεβίως

δύο φορές ηµερησίως

 

 

10-14 Συνεχόµενες Ηµέρες

Πνευµονία της κοινότητας

 

Επιπλεγµένες λοιµώξεις δέρµατος και

Μαλακών µορίων

600 mg ενδοφλεβίως

δύο φορές ηµερησίως

∆ισκία/ Κοκκία για Πόσιµο Εναιώρηµα

 

 

Λοιµώξεις

∆οσολογία

∆ιάρκεια θεραπείας

Νοσοκοµειακή πνευµονία

600 mg από του στόµατος δύο φορές ηµερησίως

 

 

 

10-14 Συνεχόµενες Ηµέρες

Πνευµονία της

κοινότητας

 

Επιπλεγµένες λοιµώξεις δέρµατος και

Μαλακών µορίων

600 mg από του στόµατος δύο φορές ηµερησίως

Παιδιά: ∆εν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη φαρµακοκινητική, την ασφάλεια και την αποτελεσµατικότητα της linezolid σε παιδιά και σε εφήβους (< 18 ετών) ώστε να διατυπωθούν συστάσεις δοσολογίας (βλ. λήµµα 5.2). Εποµένως, µέχρις ότου αποκτηθούν επιπλέον στοιχεία, η χρήση της linezolid σ’ αυτήν την οµάδα ηλικίας δεν συνιστάται.

Ηλικιωµένοι ασθενείς: ∆εν απαιτείται καµία ρύθµιση δοσολογίας.

Ασθενείς µε νεφρική ανεπάρκεια: ∆εν απαιτείται καµία ρύθµιση δοσολογίας (βλ. λήµµατα 4.4 και 5.2).

Ασθενείς µε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (δηλ. Κάθαρση κρεατινίνης <30ml/λεπτό): ∆εν απαιτείται καµία ρύθµιση δοσολογίας. Λόγω της άγνωστης σηµασίας της υψηλότερης έκθεσης (µέχρι το 10πλάσιο) στους δύο κυριότερους µεταβολίτες της linezolid σε ασθενείς µε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, η linezolid θα πρέπει να χρησιµοποιείται µε ιδιαίτερη προσοχή στους ασθενείς αυτούς και µόνον όταν το αναµενόµενο όφελος θεωρείται ότι υπερκαλύπτει τον θεωρητικό κίνδυνο.

∆εδοµένου ότι περίπου το 30% της δόσης της linezolid αποµακρύνεται κατά τη διάρκεια 3 ωρών αιµοκάθαρση, η linezolid θα πρέπει να χορηγείται µετά την αιµοκάθαρση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε τέτοιου είδους θεραπεία. Οι κυριότεροι µεταβολίτες της linezolid αποµακρύνονται κατά έναν ορισµένο βαθµό µε αιµοκάθαρση, ωστόσο οι συγκεντρώσεις των µεταβολιτών αυτών εξακολουθούν να είναι σηµαντικά υψηλότερες µετά από κάθαρση, σε σύγκριση µε εκείνες που παρατηρούνται σε ασθενείς µε φυσιολογική νεφρική λειτουργία ή µε ήπια έως µέτρια νεφρική ανεπάρκεια.

Η linezolid θα πρέπει να χρησιµοποιείται µε ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς µε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιµοκάθαρση, και µόνον όταν το αναµενόµενο όφελος θεωρείται ότι υπερκαλύπτει τον θεωρητικό κίνδυνο.

Μέχρι σήµερα, δεν υπάρχει εµπειρία από την χορήγηση της linezolid σε ασθενείς που υποβάλλονται σε συνεχή περιπατητική περιτοναϊκή διύλιση (CAPD) ή σε εναλλακτικές θεραπείες για νεφρική ανεπάρκεια (εκτός από την αιµοδιύλιση).

Ασθενείς µε ηπατική ανεπάρκεια: ∆εν απαιτείται καµία ρύθµιση της δοσολογίας. Ωστόσο, υπάρχουν µόνο περιορισµένα κλινικά στοιχεία και συνιστάται η χρήση της linezolid µόνον όταν το αναµενόµενο όφελος θεωρείται ότι υπερκαλύπτει τον θεωρητικό κίνδυνο (βλ. λήµµατα 4.4 και 5.2).

Τρόπος Χορήγησης

Η συνιστώµενη δοσολογία της linezolid πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως ή από το στόµα δύο φορές ηµερησίως.

∆ιάλυµα για ενδοφλέβια έγχυση

Οδός χορήγησης: Ενδοφλέβια χρήση. Το διάλυµα για έγχυση πρέπει να χορηγείται σε διάστηµα 30 έως 120 λεπτών.

∆ισκία/ Κοκκία για Πόσιµο Εναιώρηµα

Οδός χορήγησης: Από του στόµατος χρήση. Τα επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία µπορούν να ληφθούν µε ή χωρίς τροφή. Το πόσιµο εναιώρηµα µπορεί να ληφθεί µε ή χωρίς τροφή.

Κοκκία για Πόσιµο Εναιώρηµα\∆όση 600 mg παρέχεται από 30 ml ανασυσταθέντος εναιωρήµατος (δηλ. έξι κουταλάκια των 5 ml).

4.3 Αντενδείξεις

Ασθενείς µε υπερευαισθησία στη linezolid ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα (βλ. λήµµα 6.1). Η linezolid δεν θα πρέπει να χρησιµοποιείται σε ασθενείς που λαµβάνουν οποιοδήποτε φάρµακο το οποίο αναστέλλει τις µονοαµινο-οξειδάσες Α ή Β (π.χ. φαινελζίνη, ισοκαρβοξαζίδη, σελεγιλίνη, µοκλοβεµίδη) ή εντός δύο εβδοµάδων από την τελευταία λήψη τέτοιου φαρµάκου. Εκτός εάν διατίθενται κατάλληλα µέσα για συχνή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, η linezolid δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς µε τις ακόλουθες υποκείµενες κλινικές καταστάσεις ή που λαµβάνουν ταυτόχρονα τα εν συνεχεία αναφερόµενα φάρµακα

- Ασθενείς µε µη ελεγχόµενη υπέρταση, φαιοχρωµοκύτωµα, καρκινοειδές, θυρεοτοξίκωση, διπολική διαταραχή, σχιζοµανιοκαταθλιπτική διαταραχή, οξείες καταστάσεις σύγχυσης.

- Ασθενείς που λαµβάνουν οποιοδήποτε από τα εξής φάρµακα: αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αγωνιστές υποδοχέων 5-HT1 σεροτονίνης (triptans), συµπαθοµιµητικούς παράγοντες µε άµεση ή έµµεση δράση (συµπεριλαµβανοµένων και των αδρενεργικών βρογχοδιασταλτικών, ψευδοεφεδρίνη φαινυλοπροπανολαµίνη και προπανολαµίνη), αγγειοσυσπαστικούς παράγοντες (π.χ. επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη), ντοπαµινεργικούς παράγοντες (π.χ. ντοπαµίνη, δοβουταµίνη), πεθιδίνη ή βουσπιρόνη.

Τα στοιχεία σε πειραµατόζωα υποδηλώνουν ότι η linezolid και οι µεταβολίτες της µπορούν να περάσουν στο µητρικό γάλα και, εποµένως, ο θηλασµός θα πρέπει να διακόπτεται πριν από και κατά τη διάρκεια της χορήγησης του φαρµάκου (βλ. λήµµα 4.6)

4.4 Ειδικές προειδοποιήσεις και ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση

Η linezolid είναι αναστρέψιµος, µη εκλεκτικός αναστολέας της µονοάµινο οξειδάσης (ΜΑΟΙ). Ωστόσο, στις δόσεις που χρησιµοποιούνται για αντιβακτηριακή θεραπεία, δεν ασκεί αντικαταθλιπτική δράση. Υπάρχουν πολύ περιορισµένα στοιχεία από µελέτες αλληλεπίδρασης του φαρµάκου και αναφορικά µε την ασφάλεια της linezolid όταν χορηγείται σε ασθενείς µε υποκείµενες καταστάσεις και/ή µε συγχορηγούµενα φάρµακα που θα µπορούσαν να τους θέσουν σε κίνδυνο από αναστολή της ΜΑΟ. Εποµένως, η linezolid δεν συνιστάται για χρήση κάτω από τις συνθήκες αυτές εκτός εάν υπάρχει δ&u

以下是“全球医药”详细资料
Tags: 责任编辑:admin
】【打印繁体】【投稿】【收藏】 【推荐】【举报】【评论】 【关闭】 【返回顶部
分享到QQ空间
分享到: 
上一篇KEPPRA Tabl F/c 30 x 500 mg 下一篇ZYVOXID Tabl F/c 10 x 600 mg

相关栏目

最新文章

图片主题

热门文章

推荐文章

相关文章

广告位