设为首页 加入收藏

TOP

Dopacard®, Infusionskoncentrat 10 mg/ml, Ipsen Scandinavia A
2013-07-10 18:03:46 来源: 作者: 【 】 浏览:669次 评论:0

Drug Description

1 ml innehåller: Dopexamine hydrochloride 10 mg, natr.edet. 0,1 mg, acid. hydrochlor. q. s., aq. ad iniect. q. s.
Presentation

Infusionskoncentrat 10 mg/ml
Indications

Kortvarig intravenös behandling vid försämring av kronisk hjärtsvikt hos vuxna.
Adult Dosage

Vuxna: Lämplig begynnelsedos är 0,5 µg/kg/minut, som sedan kan ökas till 1 µg/kg/minut och därefter ökas stegvis med 1 µg/kg/minut upp till 6 µg/kg/minut i intervall om 15 minuter till önskad effekt. Mindre dosökningar (0,5 µg/kg/minut) kan motiveras för vissa patienter beroende på hemodynamisk och klinisk respons.
Infusionshastigheten och behandlingstidens längd bör anpassas till patientens hjärtfrekvens, blodtryck och urinflöde. Om möjligt skall mätning av hjärtminutvolymen göras. Behandling på mer än 48 timmar har inte fullständigt utvärderats.
När invasiv teknik används går det relativt snabbt att bestämma en optimal dos av DOPACARD. En förbättring av hjärtminutvolymen och den perifera perfusionen kan iakttagas utan att någon effekt på blodtrycket kan observeras. När det inte är möjligt att mäta hjärtminutvolymen rekommenderas en begynnelsedos av 0,5 µg/kg/minut. Dosen kan därefter ökas upp till maximal dosrekommendation under övervakning av hjärtfrekvensen. Behandlingseffekten bör bedömas utifrån effekten, på urinflöde och klinisk eva luering av den perifera perfusionen.
Utsättande av DOPACARD bör ske successivt.
Barn: Säkerheten och effekten av DOPACARD vid behandling av barn har inte fastställts.
Contra Indications

Patienter som behandlas med MAO-hämmare. Vänsterkammarförträngning såsom hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati eller aortastenos där en ökad inotropi kan förvärra obstruktionen och en snabb kärldilatation medföra hypotension. Vid feokromocytom eller trombocytopeni.
Special Precautions

Godartade arytmier som prematura ventrikulärslag och i sällsynta fall svåra arytmier har rapporterats hos vissa patienter. Om alltför svår takykardi uppstår under tillförseln av DOPACARD, måste en reducering av eller ett tillfälligt avbrott i infusionen övervägas.
Trots att dopexamin inte har några vasokonstriktoriska egenskaper kan höjningar av blodtrycket uppträda hos hypotensiva patienter som en följd av en ökad hjärtminutvolym. DOPACARD skall emellertid inte användas som ett direkt substitut för pressorsubstanser eller andra inotropa substanser hos patienter med utpräglad vasodilatation.
Liksom för andra katekolaminer finns också beträffande DOPACARD enstaka rapporter om toleransutveckling med ett minskat hemodynamiskt svar vid långtidsbehandling.
Liksom för andra ß2 adrenerga agonister, kan behandling med DOPACARD åstadkomma en liten reversibel nedgång i antalet trombocyter. Denna effekt saknar vanligtvis kliniskt signifikans men bör monitoreras hos patienter med redan nedsatt trombocytantal. Inga negativa effekter som kan hänföras till trombocytpåverkan har observerats i kliniska studier. Om korrigering av hypovolemi behöver göras skall denna utföras före administrering av DOPACARD. Hypovolemi bör också korrigeras under terapin allt eftersom vasodilatation uppstår på grund av behandlingen.
DOPACARD bör ej ges till patienter med låg systemvaskulär resistans eller hypotension, tills specifika återupplivningsåtgärder har vidtagits för att återställa blodtrycket till en kliniskt godtagbar nivå.
DOPACARD skall ges med försiktighet till patienter med akut hjärtinfarkt eller aktuell angina pectoris eftersom uttalad ökning av hjärtfrekvensen kan förvärra myokardischemi eftersom det medför både ökat syrebehov och försämrad genomblödning i hjärtmuskeln.
Vid behov av hög dosering skall dopexamin infusionens koncentration anpassas så att vätska och natriumtillförseln begränsas.
Försiktighet bör iakttagas vid administration av DOPACARD till patienter med hypokalemi och hyperglykemi eftersom dopexamin sänker plasmakalium och höjer plasmaglukosvärdena. Kontroll av kalium och glukosvärden är tillrådlig hos patienter med diabetes, färsk hjärtinfarkt eller de som behandlas med diuretika eller hjärtglukosider.
Risken för tromboflebit och lokal nekros kan öka om koncentrationen hos DOPACARD som tillförs via en perifer ven överskrider 1 mg/ml. Tromboflebit är sällsynt när koncentrationen hos läkemedlet som används vid perifer administrering är under 1 mg/ml.
Interactions

Eftersom dopexamin hämmar det neuronala återupptaget av noradrenalin, kan effekten av exogent tillförda katekolaminer såsom noradrenalin öka. Försiktighet rekommenderas när denna typ av farmaka ges samtidigt med DOPACARD eller strax efter utsättning av DOPACARD. Hämningen av det neuronala återupptaget av noradrenalin dämpar också den indirekta inotropa och kärlkontraherande effekten av höga doser dopamin.
Samtidig användning av ß-och dopaminreceptorantagonister kräver försiktighet eftersom en minskning av den farmakologiska effekten av dopexamin kan uppträda.
Adverse Reactions

Den vanligaste biverkan är takykardi (11,8%).

- Vanliga (>1/100) - Cirk:Takykardi, hypotoni, takyarytmier som prematuraventrikelkontraktioner (PVC), förmaksflimmer, extrasystole och ventrikulär takykardi, hjärtsvikt som försämras och leder till asystoli, angina/bröstsmärtor. GI: Illamående, kräkningar. Luftvägar: Dyspné. Neurol:Tremor, huvudvärk, svettningar.


- Sällsynta (< 1/1000) - Övriga:Tromboflebit.

Hjärtfrekvensökningen är dosberoende och i de flesta fall inte kliniskt signifikant. Takykardin kan bli mera uttalad hos patienter som från början har förmaksflimmer. (se Varningar och försiktighet). Noggrann titrering av dosen kan minska uppkomsten av ovanstående biverkningar.
Manufacturer

Ipsen Scandinavia A/S 

以下是“全球医药”详细资料
Tags: 责任编辑:admin
】【打印繁体】【投稿】【收藏】 【推荐】【举报】【评论】 【关闭】 【返回顶部
分享到QQ空间
分享到: 
上一篇Diastabol, Tabletter 100 mg, Sa.. 下一篇没有了

相关栏目

最新文章

图片主题

热门文章

推荐文章

相关文章

广告位